Покращення системи обліку спорядження

Всі питання, пов'язані з туризмом і діяльністю Клубу

Модератори: Олег Триліс, Палец

Відповісти
Аватар користувача
Олег Триліс
Актив
Повідомлень: 179
З нами з: 03.11.2012, 14:13
Звідки: Киев/Тайвань

Покращення системи обліку спорядження

Повідомлення Олег Триліс »

Всім привіт

Я зараз працюю над ботом для обліку клубного спорядження і на фоні прописую нову версію документу правил використання клубного спорядження. Коли закінчу, звичайно, нова версія правил буде винесена на голосування Активу, а скоріше - загальноклубне голосування.

Окрім 100 разів оговорених аспектів що потребують визначення (хто і яку відповідальність несе, які правила зберігання, передачі ітп) є такі, які мені хотілося б визначити і я не знаю навіть як почати, і тут я сподіваюся на мудрість народу.

Для початку опишу свій підхід:
Я вважаю, що облік і управління матеріальними надбаннями (так, теоретично це покриває і фінансові, але туди я не лізу зараз, хоча логіка, імо, має бути та сама. Далі в тексті буду просто про спорядження) клубу обов'язково мають бути СИСТЕМНИМИ, тобто мати чітку структуру і алгоритми, аби мінімально залежати від виконавців. Головними цілями такої системи (алгоритмів використання, правил ітп) я вважаю, у порядку пріоритетності:

1) забезпечення зберігання і надання доступу клубівців до спорядження
2) збереження спорядження (захист від втрати, забезпечення правильних умов зберігання та експлуатації) та забезпечення наявності необхідного спорядження (заміна, купівня нового)
3) забезпечення комфорту використання клубного спорядження клубівцями (в тому числі зберігання)

Тут хотілося б почути думки людей з цього приводу, чи згодні, чи ні? Може варто щось додати, змінити пріоритети?

Далі я повертаюся до теми, що штовхає мене писати цей пост:

На даний момент система використання клубного спорядження не розрізняє зберігання та використання. Так, наприклад, у мене стоїть генератор і я можу використовувати його, не даючи клубу ніякої інформації про це. Те саме відбувається з мотузками і всім іншим. З однієї сторони я вважаю нормальним використання спорядження людьми, що його зберігають, всеж "наші", але з іншого - маємо проблему неможливості оцінки швидкості амортизації та слабку можливість відслідковування поточного стану спорядження. От у Інтела лежить мотузка 5 років, він її бере на тренування ітп, мотузка амортизується, але система не в курсі, в якому стані мотузка, і не буде, допоки комендант не спитає у інтела конкретно про цю моткзку або допоки інтел не скаже, що її пора змінювати. Також нинішня система не дозволяє оцінити як швидко амортизувалося спорядження - скільки походів, тренувань, змагань ітп пройшла мотузка. Ми не можемо оцінити бережливість експлуатації чи якість спорядження (якщо я за 3 походи вб'ю моткзку а Вася Пупкін за 10, то нам краще не купувати наступну мотузку там де брали мою, чи краще навчити мене не убивати моткзку?). Подібна інформація може стати основою для розширення чи змін в програмі ШПП. Ключовий момент це те що МИ НЕ ЗНАЄМО! Подібна інформація також стане ключовою для планування бюджету клубу. З величезним відривом купівля спорядження є основною статтею витрат ТКУ (останнього року це в 2 рази більше ніж на все інше разом)
Так, технічно, "всьо і так работаєт, зачєм усложнять", і я визнаю, що комфорт важливий, але якщо погоджуватись з моїм поглядом на задачі і пріоритети системи, то щось тут всеж варто покращувати.
І так, є люди, той самий Інтел чи, можливо, Паштєт, чи ще хтось, хто ТИМЧАСОВО активно в цьому крутиться, що мають розуміння і знання в цих речах на дуже високому рівні (ота мотузка пагана, ця -хороша, візьми в похід її), але хібе це ок? Чому це не опрацьовує СИСТЕМА?

При розробці бота я, на мій погляд, структурую і впорядковую нашу типову систему і, нарешті, вирішую питання хто саме має відписуватись про передачу спорядження (спойлер - обидва, але це більш автоматизовано), але я зовсім не знаю як бути з обліком використання. Так, наприклад, ми відслідковуємо бронювання, це правильно, і для цього користувач має написати на форум, але як бути з "я взяв оцю мотузку в похід", особливо, якщо вона вже лежить у мене? просити писати ще і про такі речі вважаю малоімовірним з точки зору виконання (ну або маякувати в бот, не важливо).

ВЛАСНЕ ПИТАННЯ: У кого які є ідеі про те, чи варто напружуватись аби відслідковувати використання спорядження і якщо так, то які є варіанти це робити?
Телеграм-бот для обліку клубного спорядження.
Таблиця-переклік клубного спорядження (стара більше не актуальна після 02.2023) тут.
Аватар користувача
Kefirek
Досвідчений користувач
Повідомлень: 3112
З нами з: 14.05.2011, 14:29
Звідки: Вишгород
Контактна інформація:

Re: Покращення системи обліку спорядження

Повідомлення Kefirek »

Колись в харківському спелеоклубі мені говорили, що на кожну мотузку повинен бути паспорт, в який вписується інформація про використання мотузки. Взяли мотузку в похід, поїздили по ній стільки-то, записали. Це все , звісно, корисно і правильно, але я не уявляю собі як це реалізувати у нас. Навіть найкращий комендант не зможе бути присутнім на всіх тренуваннях і у всіх походах, щоб все це контролювати, а вимагати вести паспорт мотузки від звичайних клубівців - малореально.
В будь-якому випадку мотузки - це витратний матеріал, який потребує регулярної заміни. Якщо мотузка витримала 2-3 походи, це вже дуже гарно.
syalosovetskyi
Повідомлень: 15
З нами з: 03.06.2021, 19:31

Re: Покращення системи обліку спорядження

Повідомлення syalosovetskyi »

мне не совсем понятно как обычные участники будут отслеживать амортизацию снаряги
я например могу сказать что с вервккой что-то не так, если я увижу ее протертой, в других случаях я никак не пойму насколько она износилась
самый главный вопрос - сколько всего очков прочности у веревки было, когда я ее взял, и насколько меньше их стало?
 
Аватар користувача
Интел
Керівник турклубу
Повідомлень: 5016
З нами з: 23.10.2006, 21:49
Звідки: Киев

Re: Покращення системи обліку спорядження

Повідомлення Интел »

Єдиний шлях контролю якості спорядження, який я поки що бачу, це коли будь-хто помітив, що спорядження зносилося/зіпсувалося, він повідомляє про це Коменданта, і той робить відповідну примітку в таблиці, або списує спорядження
Аватар користувача
Олег Триліс
Актив
Повідомлень: 179
З нами з: 03.11.2012, 14:13
Звідки: Киев/Тайвань

Re: Покращення системи обліку спорядження

Повідомлення Олег Триліс »

Я розумію, що здається неможливим)) мені покищо - також. Питання було про може хтось бачить шляхи.

Я не вважаю необхідним відслідковувати саме стан спорядження, це реально важко і помітні зміни можна записувати по факту сповіщення коменданту. Мені хотілося б відслідковувати саме факт використання. Як базу - просто його, без деталей. Буде інфа в форматі "мотузка М15, використано 15 разів" і 15 таймстампів. Це вже було б щось.

Окремою користю від такої інфи вважаю можливість визначити емпірично яке спорядження використовується найчастіше, а яке - просто лежить, які категорії потребують поповнення. Так коли бачимо, що, наприклад, кішки використовуються кожного року під час зимового сезону майже 100% часу, на них багато броней, то це відмічає зону уваги для закупівлі, оцінки вартості ітп, а, скажімо системи є 3 які використовуються багато + є інфа від тренуючих, що хотілося б ще, але є ще 7 систем, які чомусь не використовуються. Можливо це тому, що вони погані, можливо - бо лежать у людей, у яких немає можливості їх передати. Це б вказало на інші потреби, окрім закупівлі. Загалом відслідковування зберігання та бронювання не покриває нормально першу та другу позиції пріоритетів, що я описував вище.
Телеграм-бот для обліку клубного спорядження.
Таблиця-переклік клубного спорядження (стара більше не актуальна після 02.2023) тут.
Аватар користувача
Альона Гищак
Досвідчений користувач
Повідомлень: 437
З нами з: 12.01.2019, 10:45

Re: Покращення системи обліку спорядження

Повідомлення Альона Гищак »

Такий варіант можливий тільки при наявності складського приміщення , прийому/видачі + запис по факту . Задум хороший і корисний. Але дуже багато користувачів, ніколи не зможеш прослідкувати хто, як і коли використовує. Як на мене, бажання нереально виконати.
Відповісти